2015/05/10

Tizenegy, már nem tudom mi ez

A tizenhatodik és a tizenhetedik fejezet, amelyben átvesszük az "alávetettség alapjait", verést, űrlényeket, meg mindenki tudja, hogy Ana mit érez.


Tizenhatodik fejezet:

„Mert ötven árnyalatban is elcseszett vagyok, Anastasia.” („Roll credits!”) Christian, meg a könyv is.

Kétlem, hogy az alávetettség alapjaiba tartozik, hogy te vezetsz egy aktus során, de oké, végigvettétek őket.

Oh, értem, szóval csak az illúzióját keltették annak, hogy Ana vezet. Ez mindent megmagyaráz… És Ana nyilván észrevette, mert diplomás nő… Huh…

A közkedvelt „nem csak szép, okos is” dicséret. Bár, én herótot kapok tőle (nincs semmilyen összefüggés a kettő között), tegyük fel, hogy ez most romantikus volt. Csak nem értek egyet vele. Nem tudom, hogy Ana szép-e, meg mindenkinek más az ízlése, de hogy nem okos, az hétszentség.

Szerintem, ha rendszeres nemi életet élsz, akkor nem magánügy, hogy mikor jön meg a menzeszed, de ezt Ana tudja.

Oh, szóval, ha Ana nem írja a szerződést alá időben, akkor Christian „összeroppan a feszültségtől”, mert a férfiaknak létszükséglete a szex… Közli vele, hogy, ha mégsem írná alá, elrabolná, gyújtogatna, bezárná… Hát… Jó.
NEM. Ez hol jó?! Ez hol nem színtiszta fenyegetés?! ÉS NEKEM SENKI NE AKARJA ELHESSEGETNI AZZAL, HIGY GREY CSAK VICCELT, MERT EZ KURVÁRA NEM VICCES!

Jaj, nekem, Ana forgatta a szemeit és most elfenekelik. Vhupsz, még nem írta alá a szerződést. Jah, hogy ez baromira senkit nem érdekel!!

Ana egyértelműen nem élvezi a fenekelést. Egy kicsit sem. Ezek szerint nem mazochista, túlléphetünk a témán? Oh, hogy ez se érdekel senkit. Főleg nem Greyt… Miért is érdekelné. Hiszen csak felelősséggel van érte. Kit érdekel?!

Jah, hogy titokban Ana élvezte! Csak erről még ő sem tudott…

Véleményem szerint sok izgató szóval le lehet írni a behatolást, a „döföl” nem tartozik közéjük.

Anastasia, aki eddig sosem gondolt arra, hogy lehet, hogy egy elfenekelés lehet izgató, most sokkal jobban érzi magát, hogy „kiadósan elverték”… Mert az asszony verve jó, ugyebár. Neki is, neked is… És ezt egy nő írta!

Ha kiderül, hogy baj, hogy Ana nem sírt az elfenekelés alatt, én ráfogom Greyre, hogy titokban ő a volt biosztanárom, aki nem tartotta magát elég eredményesnek, ha nem ríkatta meg a vizsgázókat érettségin. Ettől nem fogom Greyt jobban szeretni. Bár valószínűleg vihogni fogok, akárhányszor meglátom a tanárt. Poszt traumás terápiának megteszi.

A férfi egy „egészen más faj”, mint a nők, Ana anyja szerint. Persze, hiszen mind tudjuk, hogy a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. Tök más űrlény faj…

Ettől eltekintve Ana anyja értelmes és józan. Kár, hogy az ilyenekre senki nem hallgat ebben a könyvben.

Kate meglátja a síró Anát és tanácsolja neki, hogy hagyja el Greyt, mert már sokadjára van ilyen állapotban miatta. Erre Ana reakciója, hogy Kate világa túl „fekete-fehér”. (Nem eléggé szürke, vagy nem eléggé árnyalt neked? Vagy csak a segge nem elég jó?) Ha úgy gondolod, hogy a józanész túl fekete-fehér, ki vagyok én, hogy beleszóljak?

„Minden figyelmeztető jel megvolt, csak túl tapasztalatlan, túl szerelmes voltam, hogy észrevegyem.” Megbocsájtjuk. A legjobbakkal is előfordulhat. Most már otthagyod a francba?!

Csak engem idegesít, hogy Christian és Ana kommunikációja ugrál a magázás és a tegezés között? Mármint egy e-mailen belül. Ugyanabban a beszédszituációban.

Zavarjuk össze a férfiakat! Nem azért, mert mi sem tudjuk eldönteni, hogy mit akarunk, hanem mert ezt várják el tőlünk. Gratulálok. A múltkor is olyan jó ötletnek bizonyult.

„ Csakis sérülhetek egy ilyen kapcsolatban – a szívem mélyén jól tudom.” Akkor szakítasz vele, igaz? Senki nem akar sérülni semmilyen kapcsolatban. Ilyenkor kell példa értékű főhősnőként bevallani mindenkinek, mi történt, továbblépni a dolgokkal, találni egy helyes, kedves, türelmes faszit és boldogan élni.

Oh, Grey megint tök hívatlanul megjelenik nála! Totál nem para! Még Kate is seggfej riadót fúj. Oh, szó szerint.

Ha nem akarod, hogy verjen, akkor nem kellett volna beleegyezned a szerződés azon pontjaiba. Ennyire nehéz ezt felfogni?

„- Hogy érezted magad, amikor vertelek, meg utána?
- Nem tetszett. Jobb szeretném, ha nem tennél többet ilyet.
- Nem is az a cél, hogy te élvezd.”
LÓFASZT! Pont az a lényeg! Ha nem élvezné (és nem élvezi), akkor nem csináljátok! És az tök lényegtelen, hogy neked mi a célod vele, ha ő nem akarja, hogy úgy verd, ahogy megtetted, akkor erőszaknak számít, úgyhogy ha legközelebb megteszed, rád gyújtom a házat!

SZÁLJATOK MÁR LE ARRÓL, HOGY EGYSZER, AZ ŐSKORBAN, MEGKÉRDEZTE TŐLE, HOGY MELEG-E!

„- De még mindig nem válaszoltál a kérdésemre: hogy érezted magad utána?
- Zavartan.
- Szexuálisan felizgatott, Anastasia.”
NEM. Egyrészt válaszolt a kérdésedre, mint a fenti példa mutatja. Másrészt meg nem te mondod meg neki, hogy mit érzett! Ha azt mondja, hogy zavartnak érezte magát, akkor kibaszottul zavartnak érezte magát, te akármit is hiszel! Tudom, hogy baromira leszarod, hogy mit is érzett valójában, mert téged felizgatott, és annál tovább nem látsz, akármit is próbál ez a könyv elhitetni, de ne tettesd, hogy érdekel, hogy hogy érzi magát a „párod”, ha igazából te előre eldöntötted, hogy szerinted mi az igazság!

Annak, hogy Christiant elvarázsolta Ana, mi köze van ahhoz, hogy Anát meg ő zavarja össze? Ne tereld át a beszélgetést arról, hogy veled mit tesz a másik, amikor pont arról van szó, hogy te mit teszel vele! Az jöhet később, amikor ezt megbeszéltétek. Utána bűntudatot kelthetsz benne, hogy igazából mindezt azért teszed, mert ő annyira elvette a nem létező eszed.

Tizenhetedik fejezet:

„Elpirulok, aztán a bíbor hét árnyalatát érzem a melegétől.” Szegény bíbor. Diszkriminálják. Neki csak hét árnyalata lehet.

Oh, itt akart lenni egy olyan poén, hogy a ’hot’ angolul jelent ’forró’-t és ’szexi’-t is, de ezt nem sikerült áthozni magyarba…

Ana használja a „bántalmazás” szót, amikor leírja az elfenekelést.

Oh, hogy azért akadt ki a verés miatt, mert igazából felizgult alatta, csak nem merte bevallani magának… Szóval, ha legközelebb elverek valakit, mondhatom azt, hogy igazából élvezte, csak még magának sem vallotta be?

„Ez nem jön be nekem, és az eredménye összezavar.” Szóval ezt nem csináljátok még egyszer, hurrá!

HOGY ÜTNE EL SLEIPNIR MIND A NYOLC LÁBÁVAL, TE ANYASZOMORÍTÓ KRETÉN!

Most írta le, őszintén, még kifejezetten finoman fogalmazva, hogy nem szeretne fenekelést, erre te közlöd, hogy „túlzó állítás”?! Ráadásul kijelented, hogy maradsz a verésnél?!

Itt szeretném visszaidézni a hatodik fejezetben leírt (ötödik bejegyzés), Grey által mondott mondatot, amit kiemeltem, kizárólag arra az esetre, ha szükség lenne rá:

„Nem kell semmit sem tenned, amit nem akarsz.”

Higgyétek el, nem az a bajom, hogy egy agresszív és bántalmazó kapcsolatot mutat be a könyv, mert olyannak kell lennie, nem lehet minden fikcionális kapcsolat rózsaszín és habos-babos. A bajom az, hogy ezt romantikusnak akarja beállítani. És, valamilyen homályos oknál fogva (talán azért, mert a realitásban is csak legyintünk az ilyen kapcsolatokat látván) sikerül neki. Sok millióan gondolják azt, hogy ez romantikus. Hallottam, hogy a harmadik könyv végére Grey „megjavul”. Most szeretnék megkérdezni mindenkit, ki szeretné, hogy a saját lánya ezeken a történéseken keresztül menve „javítson” meg valakit?! Úgy, hogy a faszinak egy kis affinitása sincs arra, hogy elengedjen egy olyan aktivitást, amit a nő egyértelműen nem szeretne. Ez a példa. Ezt kell követni. És én beszélek, azon kevesek egyike, aki rájött, hogy ennek nem így kéne működnie. Kevesen vannak így sajnos.

Grey Ana önérzetét próbálja sérteni, hogy mennyire „Tess Durbeyfield lett belőle”. Nem tudom, hogy ki a nő, de nem hangzik pozitív kritikaként. És igen Christian, ő döntött a megalázás mellett, amikor még nem tudta, hogy milyen is az. Amikor megtapasztalta, és nem tetszett neki, akkor közölte veled, hogy nem szeretné. Innentől kezdve nem vita tárgya, hogy megalázhatod-e vagy sem.

„Ha jól emlékszem, te döntöttél a megalázás mellett. Csakugyan így érzel, vagy azt gondolod, hogy így kell érezned? ez két külön dolog. Ha így érzel, nem próbálnád meg elfogadni ezeket az érzéseket, feldolgozni őket a kedvemért? Ezt teszi egy alávetett.”

Oké, itt térhetünk vissza a manipulációhoz. Először őt hibáztatja, miért döntött úgy, hogy megalázott akar lenni, stb. Majd megkérdőjelezi a szavait. Megkérdőjelezi az érzéseit és azt, hogy az igazat mondja neki, ezzel összezavarja és hitelteleníti. Majd megkéri, hogy tegyen valami olyasmit, amiről világosan a tudtára adta, hogy nem szeretne, mert ez az, amit egy „igazi” alávetett tenne. Ez pszichológiai nyomás. „Nem vagy igazi alárendelt, ha nem teszel meg valamit, amit egyébként nem szeretnél.” Ez pont ugyanabba a kategóriába esik, mint a: „Nem vagy igazi nő, ha nem borotválod magad.” vagy  „Nem vagy igazi férfi, ha nem vagy elég erős.” Valamint: „Nem szeretsz igazán, ha nem fekszel le velem.” És a: „Nem vagy igazi feminista, ha férjhez mész, és még van pofád kimutatni a ragaszkodásod iránta.” Ezek ugyanazok a szociális és pszichológiai nyomások, amiket mindenki olyan lelkesen ignorál. Ugyanezt teszi most Grey Anával. Diszkvalifikálja azért, mert nem felel meg az ő definíciójának az adott halmazról.

Nemrégiben valaki ellenkezett azon érvemmel, miszerint manapság már nem él az a mítosz, miszerint a férfiaknak tapasztaltnak, míg a lányoknak tapasztalatlanoknak kell lenniük szexuális téren. Az illető nyilván nem jártas a romantikus irodalom/filmművészetben. Így nem olvasta, ahogy Grey „hálás”, mert Anának nem volt előtte senkije, mert így „minden szempontból az övé”.

Írtam már arról, hogy van olyan, hogy emberek akaratuk ellenére történő, erőszakos cselekményeket is tudnak szexuálisan élvezni. Itt ki szeretném emelni, ha ez a helyzet, az sem jogosít fel senkit arra, hogy azzal tegye igazságossá a cselekedetet, hogy végül élvezte. Mert nem élvezte. Érzett egy fajta szexuális felizgulást, ettől még nem akarta, hogy az esemény megtörténjen. Ez az érzés össze tudja zavarni az áldozatot, és azok, akik el akarják tusolni, imádják hibáztatni az áldozatot. De renden, tegyük fel, hogy Ana élvezte, amíg történt, igazából bele is egyezett, de kereken közölte, hogy nem akarja többet átélni az élményt. Akkor Grey, szívem, neked semmi jogod nincs hozzá, hogy rákényszerítsd.

Oh, szóval megfenyegeti, ha nagyobb kihágást követ el, akkor eszközzel is elveri.

TÉNYLEG?! SAJGOTT A KEZED?! DE TE VOLTÁL OLY KEGYES ÉS FOLYTATTAD?! MIKOR KAPOD MEG A MÁRTÍR CÍMET, HA?!

Nem Ana, félreérted. Nem ő minden szempontból a tiéd. Te vagy minden szempontból az övé. Nem ugyanaz a két mondat, bár szerintem mindkét jelentésében elég bizarr.

Idézek: „És ha a testemre hallgatnék, mostanra már Alaszkában lennék.” Szóval, ha a józan paraszti eszét használná, amivel nem áldotta meg az írónő, akkor millió kilométerekkel arrébb lenne, mint Grey.

Nem. Az aktus alatt valóban egyszer sem mondta, hogy hagyják abba, ebben igazad van Grey. Nem is az a problémája, hogy megtörtént. Csak szimplán közli, hogy nem szeretné, ha újra megtörténne. Most mondja, hogy nem. És, amennyiben jól emlékszem, ha nem lenne igazam javítsatok ki, eddig nem egyeztetek meg biztonsági szóban. Szóval milyen alapon is várod el tőle, hogy azt használja?!

Jah. Liam Neeson meg felveszi, és közli veled, hogy nem tudja, hogy ki vagy, és hol vagy, de megtalál és megöl. Ez egy romantikus regény, hogy az Isten verné meg.


„Alaszkában nagyon hideg van ahhoz, hogy oda menekülj. És megtalállak. Le tudom nyomozni a mobiltelefonod –vagy elfelejtetted?” Ha ez nem fenyegetés, akkor mi az?! Ezek után, egy normális ember hívja a rendőröket, megmutatja nekik az e-maileket, és ezt a faszit lecsukják, legalább távolságtartást kap. De nem. Ennek a példája szerint ez normális.

Oh, Ana azért megkérdezi, hogy jár-e terápiára azzal, hogy egy zaklató. ÉS KIDERÜL, HOGY TÉNYLEG! Van ez a dr. Flynn, akinek sok pénzt fizet, hogy kiterápiázza belőle a zaklató hajlamokat. A faszi ezek szerint diagnosztizáltan beteg.

Ohohó, igen, tényleg Anára tartozik, hogy a doki rendes munkát végez-e vagy sem, mert az alárendeltje lesz, és mint az alárendeltje, ahhoz, hogy maximálisan tudja, hogy megbízhat-e benne, tudnia kell az elmeállapotát.

Oké Ana, figyelj. Christianhez hozzátartozik „ez a poggyász”. Mint mindenkihez a sajátja. Nyilvánvalóan vannak olyan poggyászok, amiket tudsz tolerálni, és vannak olyanok, amiket nem. Azon emberekkel, akik olyan poggyászt cipelnek, amit te nem tudsz tolerálni, nem barátkozol és nem mész bele három hónapos alárendelt kapcsolatba. Christian személyiségéhez hozzátartozik ez a poggyász. Ha nem akarod, akkor nem akarod Christiant sem. A testét lehet. A szexet lehet. De magát az embert nem. Nem szerelmes vagy, csak kanos.

Nincs olyan, hogy igazi alávetett. Van egy halmaz. A halmazon belül különböző típusok vannak. Vannak metszetek más halmazokkal. Hogy magyarázzam el, hogy mindenki értse?

Egy újabb ajándék. Ez a könyv még abban az időben íródott, amikor a BlackBerry menő volt. Most már 0-24-ben zaklathatja. Hurrá.

Grey udvariasan megérdeklődi Anától, hogy találkozhatnak-e vasárnap egykor. A következő mondatban közli vele, hogy a nőgyógyász, akit ő kirendelt Ana egészsége védelmében, fél kettőre várja őket. Anélkül, hogy tudná, Ana ráér-e vagy sem. A csajnak esélye sem volt nemet mondani.

Elliot és Kate kapcsolatát szeretném olvasni.

Ha valaki, valaha el akarja játszani velem a „Te tedd le! Nehehehem, te tedd le!” játékot, figyelmeztetem, hogy le fogom tenni a telefont… Ennél idegesítőbb dolog nincs is a világon.

ELLIOT ÉS KATE KAPCSOLATÁT SZERETNÉMOLVASNI.

Kate-et aggasztja, hogy Grey kérdezés nélkül tudja, hogy hova költöztek, de, mivel Christian küldött nekik behűtött pezsgőt egy helikopteres tartájban, nem zavartatja magát vele. Nők… Jah, nem. 
Hülyék.

Én is mindig találok magyarázatot arra, hogy miért nem pakolok el, ebben hasonlítok Anára.

Magas sarkúban vezeti a kocsit. Az autósoktatóm meg most kap szívrohamot.

Ha a belső istennőmnek pomponnal hadonászó szurkoló hangulata lenne, én leütném, de ez személyes.

Most tűnik csak fel. A faszina a neve „Grey”, ami az angol „szürke”, ráadásul szürke a szeme… Micsoda egybeesés…

Oké, szeretném kiemelni, hogy Ana szerint Kate-nek istennő szerű alakja van. Ana meg nem annyira tipikus szépség. Nos, nincsenek azok az istenek, akik szerint Anának ugyanaz a ruha jól állhat, ami Kate-nek, mert, nagy valószínűséggel, teljesen más a testfelépítésük. Egy póló oké, egy szoknya oké, de egy egésztestes ruha? Sajnálom. Nem.

Nincs is romantikusabb egy vasárnap ebédi nőgyógyászati vizsgálatnál. Tudom, hogy Ana fogamzásgátlójához kell, de na. Ráadásul Grey házában. Én ezt már nem értem.

1 megjegyzés:

  1. Ezeket így, csak úgy mindenestől köszönöm:

    ,,Szegény bíbor. Diszkriminálják. Neki csak hét árnyalata lehet." - nope. ez nem igaz.

    „Nem vagy igazi feminista, ha férjhez mész, és még van pofád kimutatni a ragaszkodásod iránta.” Ezek ugyanazok a szociális és pszichológiai nyomások, amiket mindenki olyan lelkesen ignorál. - mert nyilván az a feminizmus ha az összes pasi utánad fut és te mindet pofánvered, ha azt mondja szép vagy. nem. nagyon nem. az "kicsit" más.

    "Jah. Liam Neeson meg felveszi, és közli veled, hogy nem tudja, hogy ki vagy, és hol vagy, de megtalál és megöl. Ez egy romantikus regény, hogy az Isten verné meg." - kérlek. lehet meg is nézném.

    "Ha valaki, valaha el akarja játszani velem a „Te tedd le! Nehehehem, te tedd le!” játékot, figyelmeztetem, hogy le fogom tenni a telefont… Ennél idegesítőbb dolog nincs is a világon." - ha még beszélgetni akartok, legalább értelmesen. és lehetőleg a másik számlájára ;).

    "Ha a belső istennőmnek pomponnal hadonászó szurkoló hangulata lenne, én leütném, de ez személyes." - el tudom képzelni. nagyon is.

    ÉS. OMFG. tényleg nem fogom elolvasni, mert egészen véletlenül repülne ki a negyedikről.

    köszönöm.

    VálaszTörlés